mediablog: USTANOVITEV INICIATIVE ZA DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM / PRVI JAVNI NASTOP v okviru posveta na temo: Building a Socialist Alternative. Iniciativa za demokratični socializem: New left in the Balkans & European Left Strategy !!

941846_10200538820227084_1231851773_n[1]

Iniciativa za demokratični socializem je bila predstavljena na tiskovni konferenci, 30. aprila v Stari Elektrarni, dan pred njeno ustanovitvijo in prvim javnim nastopom, ki bo danes, v sredo, 1. MAJA, na PRAZNIK DELA, s čimer jasno izraža solidarnost z zgodovinskimi prizadevanji delavskega in revolucionarnega gibanja.

Na današnji dan bomo člani v imenu iniciative nastopili v okviru zadnjega dne Prvomajske šole Delavsko-punkerske univerze, na okroglih mizah o gradnji nove levice na Balkanu in o socialistični strategiji za Evropo, na katerih bodo sodelovali predstavniki levih aktivističnih skupin iz nekdanje skupne države in evropskih levih strank.

11.00–13.00: Round table Building a New Left in the Balkans: Andrea Milat (SFF), Primož Krašovec (Iniciativa za demokratični socializem), Marko Kostanić (Centar za Radničke Studije), Darko Vesić (CPE), Boris Kanzleiter (RLS)

18.00–20.00: Round table Toward a European Left Strategy of Building a Socialist Alternative: Gabriel Sakellaridis (Syriza), Walter Baier (euro!transform), Elisabeth Gauthier (Front de Gauche), Christina Kaindl (Die Linke), Luka Mesec (Iniciativa za demokratični socializem)

Tiskovna konferenca Iiniciative za demokratčni socializem (IDS)

_MG_3514%2520%25281%2529[1]

Včeraj smo povedali:

“Naš cilj je vzpostavitev družbeno-ekonomskega sistema, utemeljenega na neposredni demokraciji v politiki in ekonomiji ter na demokratično-planski delitvi dobrin. Gre nam torej za sistem proizvodnje in delitve, ki bo v skladu s potrebami vsake posameznice in posameznika ter družbe kot celote in ki bo upošteval nosilne kapac¬itete in pogoje regeneracije okolja.

Demokratičnega socializma ne razumemo kot utopično družbeno stanje v nedoločeni prihodnosti, ampak kot proces preseganja kapitalizma z demokratičnimi sredstvi, ki se ravna po večstoletni tradicijemancipa¬tornih bojev delavcev, kmetov, žensk in staroselcev.”


_MG_3524[1]

Mladina: »Ključna pa je nova ekonomska paradigma delavskega lastništva, samoupravljanja ter demokratično-planske produkcije in distribucije dobrin, ki bi postavljala potrebe človeka in okolja pred potrebe kapitala,« poudarjajo ustanovitelji. »Iniciativa za demokratični socializem bo na tiskovni konferenci predstavljena dan pred njenim prvim javnim nastopom, ki bo v sredo, 1. maja, na praznik dela, s čimer želimo jasno izraziti našo solidarnost z zgodovinskimi prizadevanji delavskega gibanja. Na tisti dan bodo naši člani v imenu iniciative nastopili v okviru zadnjega dne Prvomajske šole Delavsko-punkerske univerze, na okroglih mizah o gradnji nove levice na Balkanu in o socialistični strategiji za Evropo, na katerih bodo sodelovali predstavniki levih aktivističnih skupin iz nekdanje skupne države in evropskih levih strank.« Preberi

Večer: “Kriza, ki jo imamo, je predvsem kriza kapitalizma. Razreši se lahko le z demokratičnim izhodom iz tega sistema,” je na danšnji okrogli mizi v Ljubljani dejal Rok Kogej iz iniciative za demokratični socializem.”Naš socializem stremi k temu, da bo demokratičen. Način za doseganje tega socializma je demokratizacija družbe in njenih podsistemov. Ne bo zapadel v avtokracijo, kot so zapadli stari sistemi,” kot najpomembnejšo razliko od sistemov socializma, ki jih še poznamo, navaja Luka Mesec. “To ni utopičen projekt. Tovrstna alternativa obstoječemu družbenemu sistemu je racionalna in mogoča. Seveda pa se ne more uveljaviti čez noč. Načela demokratičnega socializma je treba uvajati postopoma,” pravi Nikola Janović iz gibanja Neposredna demokracija zdaj/Iniciative za demokratični socializem. “Zavezani smo k internacionalizmu. Zavzemamo se za odpravo kapitalizma ter se pri tem navezujemo na boje emancipatornih gibanj in strank z vsega sveta,” je dejala članica gibanja Asta VrečkoPreberi

_MG_3557[1]

Dnevnik: V Iniciativi za demokratični socializem poudarjajo, da se nikakor ne želijo navezovati na bivše režime, ki so se v preteklosti izkazali za neuspešne, ampak želijo nov, drugačen družbeni red, ki bo temeljil na solidarnosti, strpnosti in sonaravnosti. »To ni utopičen načrt popolne družbe, ampak konkretne zahteve celotnega delavskega razreda, zahteve vseh nas, ki moramo za preživetje prodajati lastno delovno silo.« Preberi

Poročila RTVS: Iniciativa za demokratični socializem za spremembo družbenega sistema – socialno in politično prenovo države. Poglej 

MMC: “Družba je razklana, vendar rešitev ni v moralni ali korporativistični pomiritvi, ampak v radikalizaciji tega razrednega razkola, ki se lahko razreši le z izstopom iz kapitalizma in z demokratičnim prehodom v socializem.” Preberi

________________________________________________________________________________

Z vsako socialno reformo je vse manj izborjenih delavskih pravic. Socialna država je erodirala. Opraviti nimamo samo z gospodarsko krizo, pač pa z obdobjem, ko normalno delovanje kapitalističnega gospodarstva zahteva, da se v imenu ohranitve profitov znebi še zadnjih ostankov bremena demokratičnega nadzora, delavskih pravic in javnih storitev. Ne pozabite zgodovine, SKUPAJ se moramao boriti za prihodnost. ZA odpravo kapitalizma in proti državi Kapitala!

396792_657327617618041_2071081022_n

Komentiraj